Давні секрети олії з кунжуту

Ще нашими стародавніми предками широко застосовувалося кунжутне масло, користь і шкоду якого не давали спокою першим дослідникам: лікарям і хімікам.

А в сучасному світі кунжут настільки широко затребуваний як у кулінарії, так і в косметології, що вже неможливо уявити собі життя без нього.

На сторожі нашого здоров'я

Насамперед, олія кунжуту (його ще іноді називають сезамовым) являє собою корисний продукт харчування, який благотворно впливає на більшість внутрішніх органів. У ньому містяться кальцій і цинк, вітаміни А, Е, білки, збалансовані жирні кислоти, антиоксиданти.

Його рекомендують при таких захворюваннях, як:

  • гіпертонічна хвороба,
  • захворювання суглобів,
  • відхилення з обміном речовин,
  • захворювання дихальних шляхів, астма.

Для підтримки необхідного балансу кальцію досить виробити звичку приймати 1 столову ложку нерафінованої олії з насіння кунжуту в добу. Це дозволить, крім усього іншого, нормалізувати роботу підшлункової залози і щитовидки, знизити кислотність шлункового соку, сприятливо впливати на наше серце, печінку, жовчний міхур.

Це корисний продукт для людей, що займаються розумовою працею. Воно володіє саме тими речовинами, які необхідні для правильної роботи нашого мозку (зокрема, цинк, фосфор, фосфоліпіди і ряд амінокислот).

Ось чому воно служить відмінною профілактикою у таких проблемних ситуаціях, як:

  • погіршення пам'яті,
  • розумові навантаження,
  • склерози,
  • хвороба Альцгеймера та інші.

Застосування в кулінарії

Розрізняють світлі і темні сорти кунжутного масла. Світле виходить із звичайних насіння кунжуту, в той час як для отримання темного, насіння проходять попереднє обсмажування. Якщо використовувати технологічний процес холодного віджиму, то готовий продукт практично не псується і здатний зберігати свої властивості протягом тривалого часу. Якщо насіння кунжуту можуть зберігатися не більше року, то отримане масло – до 9 років.

Масляне речовина володіє приємним ароматом і легким присмаком горіха, а також калорійністю близько 900 кКал на кожних 100 грамах продукту. Воно гідно оцінений багатьма кулінарами світу. Добре уживається масло в гострих китайських закусках, з нього готують м'ясні страви, використовують для фритюру.

Цінителі східної кухні вважають, що для пом'якшення смаку краще підмішувати до кунжутному арахісової олії небагато. Ну, і само собою, кожен з нас знайомий з кунжутом хоча б на солодкій випічці. Висока харчова та енергетична цінність продукту стали причиною його популярності в вегетаріанської та дієтичної кухні.

Олія кунжуту: шкідливо чи корисно

Щоб правильно приймати маслянистий продукт з насіння кунжуту, бажано отримати консультацію лікаря, у відповідності з наявним захворюванням.

Загальні рекомендації, які можуть бути справедливі в більшості випадків, такі:

  1. Обов'язково застосовувати продукт натщесерце для досягнення цілющого ефекту.
  2. Не варто зловживати – добова норма не повинна перевищувати 2-3 столових ложок.
  3. Якщо паралельно з маслом приймаються та інші жири, то слід уникати навантаження на організм більш ніж 1 г всіх жирів на кілограм ваги людини в день.

Говорячи про користь цього унікального продукту, не можна не відзначити існування певних ризиків для нашого здоров'я. Насамперед, масло погано сприймає температурну обробку, а ще сприяє згортання крові.

Тому краще обмежити або взагалі відмовитися від його прийому людям, страждаючим від закупорки судин, тромбообразований та тромбофлебітів, варикозного розширення вен.

Косметичні особливості

Велика кількість корисних мікроелементів зумовило широку популярність продукту в косметології. Його благотворний вплив на шкіру обличчя неодноразово доведено наукою і практикою.

Найбільшим косметичним ефектом володіє саме масло, отримане з несмажених насіння. Головним оздоровлюючим фактором виступає вітамін Е, який омолоджує шкіру і захищає її від дії ультрафіолету. Йому допомагає в цьому активну речовину сезамол, завдяки чому продукт з насіння кунжуту використовують у багатьох сонцезахисних кремах.

З інших корисних речовин варто виділити протеїн і лецитин, які пом'якшують шкіру і надають їй еластичності. Зволожуючу і пом'якшувальну властивості кунжутного масла будуть як не можна до речі для догляду за огрубілою, провисання і сухою шкірою обличчя.

Регулярне використання масла позбавить від передчасних зморшок, зниження тонусу шкіри і лущення. Магній, що міститься в продукті, як відомо, має антистресову дію на організм. З цієї причини на ніч корисно нанести на обличчя трохи олії, щоб розслабити його м'язи.

Для догляду за ніжною шкірою навколо очей, знову-таки, звертаємося за допомогою до прекрасного олії з кунжуту. Регулярний догляд дасть можливість згладжування зморшок в цій області, набряклість повік і зморшки в куточках очей. Але і це ще не все.

У косметології масло застосовують для вирівнювання шкіри обличчя, особливо необхідне після лікування від прищів і рубців. Його рекомендують для зовнішнього лікування псоріазу, екземи, а також загоєння порізів, опіків, саден і тріщин.

Відновлення водно-ліпідного балансу шкіри і захисні функції епідермісу досягаються періодичним застосуванням продукту. Завдяки чітко вираженим антиоксидантним властивостям, масло здатне запобігати передчасному старінню шкіри.

Сьогодні вона використовується для приготування кремів, лосьйонів, бальзамів, ароматерапевтических і масажних масел, засобів по догляду за нігтями і волоссям.

Читай також: