Корисні властивості олії сої, про яких ви не знали

Соєва олія по праву називають чемпіоном серед всіх масел. До такої думки схиляються як медики, таки дієтологи. Його отримують шляхом пресування з насіння сої. Останнім часом даний продукт набуває все більшу популярність. Як і більшість соєвих продуктів, воно широко використовувалося в країнах Азії. Причина такого попиту досить проста: саме в Східній Азії вирощували даний продукт сімейства бобових, тому саме там і почали вперше застосовувати. Сьогодні виріб набирає обертів і постійно знаходить нових споживачів.

Перша згадка про сою відноситься до 3000 р. до н. е. Про даному рослині та його властивості згадував у своїх книгах ще імператор Шень-нуна. На території Індокитаю це бобова рослина постійно культивують. На Русі соя з'явилася завдяки козакові Єрмаку, який у XVI столітті привіз її з Далекого Сходу.

В європейські держави соя потрапила лише в ХХ столітті. Саме жителі Великобританії стали дуже часто використовувати дане рослини. Англійці на основі сої стали виготовляти дієтичний «кембриджський хліб». Це унікальний виріб користується великим успіхом, завдяки своєму складу, багатої мінералами і вітамінами.

Склад олії

Хімсклад соєвої олії настільки багатий, що його недарма назвали саме «чемпіоном». Користь продукту настільки велика, що його застосовують у дитячому харчуванні. Багатий хімічний склад продукту – це справжнє джерело корисних речовин, яких так потребує людський організм.

Серед складових цього корисного продукту – поліненасичені жирні кислоти. Крім цього, воно багато вмістом вітамінів В4, Е і К, а також цинку і заліза. Корисні властивості самого готового продукту обумовлює виключно його хімічний склад. Його користь безпосередньо залежить від вмісту вітаміну Е1, або так званого токоферолу.

Для порівняння наведемо приклад змісту токоферолу в 100 гр різних видів олій:

  • оливкова – 13 мг;
  • соняшникова – 67 мг;
  • соєва олія – 114 мг.

Завдяки своєму складу, властивості даного продукту здавна цінувалися жителями азіатських держав.

Користь олії

Соєвий продукт надає позитивну дію на організм. Його користь при дії на людський організм безмежна. Вживання його в їжу сприяє зниженню рівня холестерину. Лікарі прописують виріб майбутнім матусям в якості додаткового вітамінного комплексу, оскільки саме воно є природним джерелом отримання необхідної норми вітаміну Е.

В цілях профілактики продукт рекомендується вживати щодня. Денна норма для людського організму становить 1-2 столові ложки.

Соєве масло додають в багато рецепти, в основному ним заправляють овочеві салати. Кращою панацеї для підтримки імунітету просто не знайти, до того ж даний соєвий продукт сприяє поліпшенню природного обміну речовин.

Вчені постійно проводять дослідження над соєю та її складовими, намагаючись визначити її вплив на людину і організм в цілому, а також користь та шкоду, які вона здатна завдати. Останні дослідження привели великі уми до думки, що щоденне вживання соєвого масла, навіть у невеликій дозі, здатне уберегти людину від таких небезпечних захворювань, як, наприклад, інфаркт.

Шкода масла

Як і будь-який продукт, виготовлений із сої, здатний принести не тільки користь, але і шкоду. Деякі люди відчувають алергічну реакцію при використанні сої, тому їм протипоказаний даний продукт. Вагітні жінки повинні застосовувати з обережністю, оскільки у складі присутня ізофлавон, причому в досить великій кількості, що може завдати шкоди майбутній мамі і малюкові.

Слід зазначити, що шкоду продукт може завдати організму тільки в тому випадку, якщо не дотримуватися рекомендованих норм при його вживанні.

Враховуючи рекомендації, кожен знайде в ньому незамінний джерело природних вітамінів і мінералів, користь від яких буде помітна на перших тижнях вживання.

Калорійність масла

У продукті міститься 899 кКал. Білків і вуглеводів у соєвому маслі немає зовсім.

Вміст жирів балансує на рівні 99,9 гр, що дорівнює приблизно 899 кКал.

Застосування масла

Соєва олія входить до складу рецептури багатьох видів соусів, а також вона використовується в якості заправки для салатів. На ньому можна обсмажувати будь-які продукти, а також його додають у тісто для приготування випічки. Рафінована виріб, виготовлене з сої, є основною складовою для виробництва маргарину та майонезу, а також немолочних вершків і різних кондитерських виробів. В якості стабілізатора і консерванту застосовується у виготовленні консервів.

Готове виріб знайшов своє застосування і до косметичної промисловості, так як воно багате змістом фітостеринів, допомагають у омолодження клітин шкіри. На основі сої готують різного роду живлять, захищають, зволожуючі і зміцнюючі маски. Не рекомендується використовувати маски на основі сої для жирної шкіри, тим самим можна завдати шкоди.

Якщо ж у вас суха або нормальна шкіра, то користь від застосування засобу буде відчутна. Крем з вмістом даного продукту допомагає повернути пружність шкірі, що в'яне. Є відмінним засобом у боротьбі з дрібними зморшками, уповільнює процес старіння шкіри.

Крем на його основі в комплексі з такими маслами, як оливкова, рицинова, персикове, мигдальне і кедрове здатне надати шкірі м'якість, відмінно живить її і сприяє омолодженню клітин. Подібний засіб можна використовувати кожен день. Відчутна користь буде відчуватися при нанесенні засобу на грубі і обвітрені ділянки шкіри. Досить потримати складу на проблемній ділянці близько 30 хвилин, після чого змити його водою і насолоджуватися м'якістю шкірного покриву.

Висновок

У статті ми розглянули, що з себе представляє соєву олію, яка від нього користь, здатне завдати шкоди і де застосовується. Незважаючи на позитивні характеристики даного продукту, багато жителів нашої країни ставляться до нього з побоюванням.

Сподіваємося, що стаття переконає їх у тому, що продукти на основі сої не здатні заподіяти шкоду і приносять виключно користь.

Читай також: