Таке різне масло пальми

Ще років 20-30 тому про цей продукт в наших широтах знати не знали і навіть не чули. А між тим в африканських країнах, звідки родом цей екзот, його використовують в якості інгредієнта кулінарних страв і зволожувача для шкіри вже не одне тисячоліття. Але от у чому парадокс: розширивши свою географію, пальмова олія, а йдеться саме про нього, одразу ж було піддано нищівній критиці.

Мовляв, небезпечне для організму і користі ніякої не приносить. Тоді чому пальмова олія, користь і шкоду якого сьогодні знаходиться в полі зору науковців, що активно використовують у Штатах і країнах Євросоюзу, жителів яких наплювацьке ставлення до власного здоров'я вже точно не викрити? Будемо розставляти крапки над i?

Родом із сонячної Африки

Західні та екваторіальні землі Африканського континенту – саме звідси олійна пальма, з плодів якої і видобувають пальмова олія, почала свою ходу по світу. Сьогодні вирощують її також у Малайзії та Індонезії, відводячи під цю культуру чималі площі. Інтерес виробників цілком виправданий у фінансовому сенсі: один гектар землі, відведена під пальмові плантації, дає масла в 8 разів більше, ніж знайомий нам з дитинства соняшник!

Активно закуповують його косметичні компанії. Завдяки своїм зволожуючим і живильним властивостям, а також змісту багатьох корисних для шкіри речовин, наприклад вітаміну Е і коензиму Q10, воно нерідко входить до складу доглядають коштів. Також воно користується великим попитом і у виробників продуктів харчування.

Використання пальмової олії в гастроиндустрии – особлива тема. Унікальна вона тим, що, будучи рослинним за походженням, може бути віднесено до тварин за складом. Основу його складають насичені жирні кислоти. Особливої користі для здоров'я вони помічені не були, зате володіють примітними для харчової промисловості якостями: довго зберігаються, не змінюючи при цьому своїх властивостей, не окислюються, не псуються.

Цей чудовий природний консервант нерідко можна виявити в напівфабрикатах, фастфуді, випічці – солодкою і несолодкої, сирних і сирних продуктах, майонез і соуси. Копійчана ціна олії на світовому ринку служить одним з факторів невисокій вартості такої їжі – економія і для виробника, і для покупця наявності.

Дешеве, натуральне, має властивості консерванту і до того ж підсилює смак продукту, викликає звикання до нього – саме за ці свої властивості воно здобуло шану і славу у тисяч виробників самої різної їжі в усьому світі. Але яка зворотна сторона медалі? Корисно воно або, навпаки, шкідливо для здоров'я?

За що хвалити

Якщо уважно вивчити склад натурального пальмової олії, то з'ясується, що в ньому, виявляється, безліч корисних речовин, деякі з яких цінуються на вагу золота:

  • вітамін Е, добре відомий своїми антиоксидантними, а значить, омолоджуючими властивостями. Завдяки своїй здатності зв'язувати і виводити вільні радикали, вітамін Е служить профілактичним засобом від раку, допомагає уповільнити процес старіння організму, покращує зовнішній вигляд і стан шкіри, волосся, нігтів. Примітно, що саме цей продукт – один з рекордсменів рослинного світу за змістом цінного вітаміну!
  • олеїнова і лінолева кислоти ненасичені жири, які входять до складу кісткової тканини, знижують рівень холестерину в крові, благотворно впливають на стан суглобів;
  • вітамін А бореться з хворобами очей. Цікаво, що в натуральному пальмовій жирі його в 15 разів більше, ніж у моркві, яка донедавна вважалася найголовнішою його джерелом;
  • каротиноїди беруть участь в окисно-відновних процесах, задіяні в процесах синтезу білків і росту клітин внутрішніх органів, нормалізують обмін речовин;
  • пальмітинова кислота служить прекрасним енергетичним паливом для активної діяльності людини;
  • токотрієноли відносяться до найбільш потужним антиоксидантам, що служить профілактикою раку.

За що лаяти

Від раку уберігає, здоров'я очей підтримує, вільні радикали пов'язує... Суцільна, виходить, від цього пальмової олії користь! Тоді чому ж адепти здорового способу життя вважають його небезпечною добавкою і закликають повністю виключити його з раціону?

Головна претензія до пальмової олії – найвища вміст насичених жирів. І це створює величезну проблему для серцево-судинної системи: такі жири сприяють серйозного підвищення рівня холестерину, утворення атеросклеротичних бляшок, розвитку хвороб серця.

Крім того, тієї самої корисної лінолевої кислоти в цьому маслі – всього 5% від загального обсягу, у той час як в інших рослинних жирах її не менше 70%! А ось шкідливих насичених жирних деяких видах пальмового жиру до 50%!

Багато противники цього продукту стверджують: він не засвоюється організмом повністю, а відкладається у вигляді шлаків, немов пластилін, заліплюючи стінки судин і кишечника, протоки капілярів, стінки внутрішніх органів. Причому як-небудь розчинити ці шлаки, розщепити і вивести їх з організму практично неможливо.

Звинувачують пальмова олія і високу канцерогенність, здатності викликати рак.

Здавалося б, дивна справа: воно може вилікувати або погубити нашу серцево-судинну систему, запобігти виникненню раку або стати однією з причин його появи. Чому ж відомості про це маслі діаметрально протилежні? Та й чи можливо, щоб в одному продукті були об'єднані абсолютно несумісні властивості? Виявляється, так. І скринька тут відкривається до непристойності просто: властивості масла залежать від його виду та ступеня обробки.

Масло олії різниця

І це дійсно так. Масло, вироблене з одного і того ж сировини, але пройшло різні етапи і ступеня обробки, володіє протилежними один одному якостями.

Найкорисніше, що містить максимум оздоровлюючих речовин, – червоне пальмове масло. Саме його протягом тисячоліть використовують в їжу в країнах Африки, Центральної Америки та Бразилії. Для його отримання використовують найбільш щадна технологія, що дозволяє зберегти в ньому все те цінне, що вклала плоди олійної пальми природа.

Деякі вчені стверджують, що саме червона олія за своїми властивостями може бути порівнянним з таким обговорюваних нині оливковою. Примітно, що назва його – червоне – не просто витончений епітет: воно дійсно оранжево-червоного кольору. Винен в цьому той самий вітамін А: саме через нього пальмова олія дійсно червоне. І дійсно корисне.

Той же самий продукт, але рафінований і дезодорированный – вже не червоний і не такий корисний. Він не має ні запаху, ні кольору, ні тим кількістю благотворно впливають на наше здоров'я речовин, якими по праву пишається червоне масло.

Найдешевше і часто вживане в лінійці пальмових – технічне масло. Його нерідко використовують для виробництва декоративної косметики, свічок, мила, а також для змащування металевих деталей в промисловості. Саме таке, технічне, може завдати організму непоправної шкоди.

Найгірше те, що продукти харчування, як правило, потрапляє не червоне, а саме технічне. При цьому на упаковці в більшості випадків зазначено не «пальмова олія», а «рослинний жир». Що конкретно ховається під таким позначенням – червоне або технічне масло – таємниця за сімома печатками...

Саме тому всі ті, хто стежить за власним здоров'ям, прагнуть виключити зі свого раціону продукти з позначенням «рослинний жир». Але якщо вам вдасться роздобути пляшку натурального червоного пальмового масла, можете сміливо приправляти їм овочеві салати та перші страви: організм за це тільки спасибі скаже.

Пальмова олія в дитячому харчуванні

Корисно або шкідливо пальмова олія для малюків – особлива тема. Адже воно нерідко зустрічається в сухому дитячому харчуванні. Згідно з деякими дослідженнями, таке харчування може викликати кишкові розлади і стати причиною поганого засвоєння кальцію. Інші ж фахівці стверджують: дитяче харчування на основі пальмової олії – ідеальний варіант.

Справа в тому, що зростаючий організм малюка споживає набагато більше жирів, ніж організм дорослої людини. Основу жирового раціону немовляти становить пальмітинова кислота, якої дуже багато в грудному молоці, а також і в натуральному пальмовій олії! Саме тому деякі педіатри дитячі суміші на очищеному пальмовій олії навіть рекомендують.

А ось від магазинних йогуртів, солодощів, сирків краще відмовитися – в їх складі дійсно може виявитися технічне масло. А воно не корисно ні дітям, ні дорослим.

Читай також: